Verwondering

Wanneer heeft u zich voor het laatst verwonderd over iets? Het vermogen om ons ergens over te verwonderen stelt ons in staat om scherp te blijven bij de zaken die buiten het vermogen van onze ratio vallen. Misschien zijn wij als volwassenen nog nét in staat om verbluft, versteld of verbaasd te zijn bij de ontdekking van een nieuwe diersoort of nieuw sterrenstelsel, vele miljarden lichtjaren hier vandaan.

Helaas is er in onze gehaaste maatschappij nauwelijks tijd voor verwondering. Verwondering wordt vaak gezien als een storende factor en ontstaat meestal als zaken anders gaan dan verwacht. Het zou ons afleiden van de dagelijkse bezigheden en ons daarmee minder productief maken. Een bekende uitspraak van de oude Griekse wijsgeer Plato luidt: “Alle wijsbegeerte begint bij verwondering”
Wanneer we afstand nemen van bepaalde zaken en onszelf de rust geven over dingen na te denken, kunnen we tot de meest creatieve creaties komen.

Kinderen tussen de 4 en 8 jaar bezitten het natuurlijke kinderlijke vermogen van verwondering. Dit kan ons als volwassenen opnieuw inspireren. Waarom kunnen kinderen ongegeneerd gefascineerd zijn door een lieveheersbeestje dat naar de top van hun vinger kruipt om daar de vleugels uit te slaan? Waarom kunnen zij ons vragen stellen die nog nooit bij ons zijn opgekomen? Natuurlijk omdat ze kinderen zijn, maar daarmee ook onbevooroordeeld en onbevangen.

Jezus Christus leerde aan het begin van onze jaartelling de mensen die met Hem optrokken dat zij moesten worden als de kinderen. Één van de redenen waarom Jezus dit zei was omdat een kind zich toevertrouwd aan een ander zonder daar over na te denken. Het leven van een kind bestaat uit vertrouwen. Een andere reden die Jezus laat zien is de openheid van kinderen. Ze staan open voor nieuwe dingen, voor de toekomst, nieuwe ervaringen en onvermoede mogelijkheden. Laten wij ons ook zo inspireren door elke nieuwe dag die ons wordt gegeven?

Hieronder geef ik graag een overzicht van alledaagse dingen die mij hebben verwonderd en welke ik graag doorgeef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *